BROUWHUYZ

Onze Brouwerij

De brouwerij van Brouwhuys ReuZ ligt achter het café in een ruime zaal met proeflokaal. Het brouwhuis is speciaal ontworpen voor de productie van verschillende soorten craftbieren. Met onze geavanceerde brouwtechnologie spitsen we ons toe op brouwsels die op maat gemaakt zijn. Onze meesterbrouwers volgen de unieke recepten van ReuZ en van huurbrouwers helemaal op. Huurbrouwers helpen we ook bij het verbeteren van hun bestaande recepten en bij de ontwikkeling van nieuw ambachtelijk bier.

HET BROUWPROCES

HET BROUWHUIS

Hoogkwalitatieve schrootmolen

De schrootmolen garandeert dat de geselecteerde mouten correct en specifiek geschroot worden.

De maischkuip

de geschrote mouten worden opgelost in water en worden automatisch verwarmd volgens het maischschema.

Filterkuip

het vloeibare gedeelte (wort) en het vaste gedeelte (draf of bostel) worden gescheiden via onze geperforeerde filterplaat. De bostel gaat naar de boer als voer voor de koeien.

Kookketel

we koken de wort en voegen hop en kruiden toe. We verwarmen de kookketel met onze stoomgenerator.

Whirlpool

Vaste deeltjes zoals de hop, kruiden en eiwitvlokken worden verwijderd.

20221124_122020
Vergistingtanks Chinees 4
Platenkoeler

Onze platenkoeler koelt de wort in sneltempo terug van 100 graden voor een bovengistend bier naar 20 graden, en voor een ondergistend bier naar 10 graden. Daarna pompen we het wort naar de fermentor of wel vergisting tank. Daar voegen we de bijpassende gist toe.

9 geavanceerde fermentors

Onze cilinderconische fermentors van inox worden voortdurend gemonitord op druk en temperatuur. Koelen en verwarmen gebeurt via de dubbele wand.

Gisting

Tijdens dit natuurlijke proces analyseren we het bier elke dag voor een optimaal resultaat. Zodra het bier is uitgegist, alaten we de gist af via de onderkant van de conische tank. Daarna gaat het bier in lagering.

Lagering

Lageren is het laten uitzaken van de gistresten, eiwitten en hopresten. Dat doen we ongeveer twee weken, op 5° C om een mooie lagering te garanderen. We laten de resten verschillende keren tijdens het proces. af

Dry hopping

Wij kunnen het  bier ook dry hoppen. Dan hangen  we meteen na de hoofdvergisting voor enkele dagen met behulp van hopzakken aromahoppen in het wortt.

Jalmer aan het werk
Bottellijn met botteltank
Bottelen

Voordat we het bier overpompen naar de botteltank, verwijderen we nog een keer de laatste gist, restdeeltjes en eventueel dry-hopping resten. Daarna gaat het bier met een extra filterstap naar de botteltank. Daar wordt een beetje suiker en verse bottelgist toegevoegd. We mengen met behulp van het roerwerk het mengsel. Daarna kan het bottelen starten.

Bottellijn

Met onze handmatige bottellijn met 8 koppen kunnen we verschillende soorten flessen afvullen, zoals 25 cl flessen, 33 cl, 50 cl, 75 cl, 1 l en zelfs 2 l flessen. Er kan gekozen worden uit verschillende kleuren kroonkurken of beugels (75, 1 l en 2 l)

Fusten

Ook die vullen we af. We gebruiken fusten van 20 l met een zogenaamde bajonet aansluiting. De druk op het fust gebeurt net als bij flessen met wat bottelsuiker en bottelgist. En kent dus hergisting in de warmtekamer.

Warmtekamer

Voor bieren en fusten met hergisting berekenen we nauwkeurig hoeveel suiker en gist we moeten toevoegen. Zo houden we het CO₂-gehalte van het bier onder controle en meten de drukontwikkeling met een drukmeter. De hergisting vindt plaats in de warmtekamer op een constante temperatuur van 22 graden Celcius en duurt ongeveer 10 dagen.

Etiketteren

Wat voor soort en welke maat etiketten is voor huurbrouwers altijd in overleg. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de soort dozen.

Bestellen

Wil je als huurbrouwer of opdrachtgever een bier laten brouwen mail dan naar bernard@reuzenbieren.nl of bel met de brouwmeester 06-26 50 45 46. Na overleg wordt er een opdrachtformulier opgesteld samen met de leveringsvoorwaarden. De levering gebeurt in dozen in flessen naar keuze en geëtiketteerd.

RJX_2074 (1)